Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Συνέδρια στο Μέγαρο Μουσικής

-Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργανώνεται το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο, με θέμα: «Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος» (7,8/10/11).
- Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιείται το διεθνές συμπόσιο «Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα». Τον σχεδιασμό του Συμποσίου έχει κάνει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Στη διήμερη αυτή συνάντηση διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί συνδιαλέγονται για το έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή (1,2/11/11).
-«Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής» είναι το θέμα σειράς συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων (5/12/11).
-Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα οργανώνεται το Συμπόσιο «Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών» (8/12/11).
-Τιμώντας την προσωπικότητα του και το έργο του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, διοργανώνεται το Συμπόσιο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα» (16/1/12).
-«Αφιέρωμα στη Jacqueline de Romilly» τιτλοφορείται διεθνές Συμπόσιο που θα διεξαχθεί προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας (25/1/12).
-Στις «Μπρεχτικές νησίδες», «Γύρω από το τραπέζι» θα γίνουν συζητήσεις για την πολιτική, το χρήμα, την εξουσία και το σεξ. Αφορμή: o Μπρεχτ και η παράσταση του Μαχαγκόνυ. Ομιλητές θα είναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών Χανς-Τις Λέμαν, o συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Ντάνιελ Βέτζελ σκηνοθέτης και συνιδρυτής της ομάδας Rimini Protokoll (5/3/12).
-«Μένης Κουμανταρέας: 50 χρόνια παρουσίας», τιτλοφορείται το Συμπόσιο με θέμα το έργο του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη. Συμμετέχουν ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες (26/3/12).
-Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Μέγαρο με το Ε.Κ.Π.Α. προγραμματίζεται σειρά ημερίδων, οι τέσσερις θα αφορούν σε θέματα αντίστοιχα του Τομέα Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Τομέα Θετικών Επιστημών, του Τομέα Επιστημών Υγείας και του Τομέα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Θα υπάρξει τέλος και μια ημερίδα το θέμα της οποίας θα επιλεγεί από κοινού (5/2012).
-Στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου με τις Ενώσεις Συνταγματολόγων, Αστικολόγων, Ποινικολόγων, το Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων και την Ένωση Δικονομολόγων, θα διοργανωθούν -το πρώτο εξάμηνο του 2012- πέντε Συμπόσια που θα αφορούν θέματα εκσυγχρονισμού της συνταγματικής μας τάξης. Όπως τόνισε ο κ. Μάνος, «εκείνο που ενδιαφέρει τις επιστημονικές Ενώσεις και το Μέγαρο είναι να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: